Jeżeli dbasz o formę, regularnie uprawiając sport i stosując zdrową dietę, z pewnością starasz się unikać pustych kalorii w postaci przypadkowych przekąsek. W ciągu dnia jednak często pojawia się ochota na małe co nieco. Na jakie przekąski może sobie pozwolić sportowiec i nie czuć wyrzutów sumienia? Oto kilka pomysłów!
Mowa oczywiście o takich, które przygotujemy samodzielnie! Sklepowe batoniki musli najczęściej zawierają niepotrzebne dodatki i zbędną ilość cukru. Jeżeli zatem dbasz o formę i zdrową dietę, najlepiej przygotować batoniki musli własnoręcznie w domu.
Składniki:
Przygotowanie:
Podobno jedną z ulubionych przekąsek słynnego skoczka była kanapka z bananem. Wielu trenerów zaleca dodać do niej masło orzechowe i spożywać na pełnoziarnistym pieczywie. W ten sposób mamy prostą, szybką i zdrową przekąskę, która jest prawdziwą bombą energetyczną.
Składniki:
Przygotowanie:
W przeciwieństwie do poprzedniego ten przepis, jak się domyślacie, będzie bardzo krótki. Pieczywo smarujemy masłem orzechowym, a następnie układamy na wierzchu pokrojonego w plasterki banana. Gotowe!
Wszelkiego rodzaju galaretki, kisiele czy żelki są przekąskami zalecanymi dla sportowców. To ze względu na zawartość kolagenu, który wzmacnia stawy. Dlatego idealną przekąską dla osób dbających o dobrą formę będzie galaretka z owocami.
Składniki:
Przygotowanie: Kroimy swoje ulubione owoce na nieduże kawałki. Rozdrabniamy nieco wybrane orzechy lub migdały. Mieszamy składniki razem i rozkładamy do salaterek. Galaretkę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalewamy owoce z orzechami. Czekamy, aż galaretki ostudzą się, i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Do przygotowania sałatki owocowej wybieramy swoje ulubione owoce. Dobrze jest wymieszać te słodsze z nieco bardziej kwaśnymi, aby stworzyć ciekawe połączenie smakowe. Istotnym dodatkiem do naszej sałatki będzie specjalny sos! Oto jak go przyrządzić.
Składniki:
Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszając, i dodajemy do pokrojonych w kostkę owoców.
Brzmi banalnie prosto, ale to naprawdę smaczna przekąska! Dla tych, którzy nie mają czasu na bardziej wymagające operacje kulinarne, będzie to idealna opcja. Kroimy jabłko w plasterki i smarujemy masłem orzechowym. Voilà!
Zdj. główne: Rachael Gorjestani/unsplash.com