Artykuł sponsorowany
Konferencje biznesowe potrafią trwać długie godziny. Warto więc zadbać o zaproszonych gości oraz prelegentów i zaproponować im posiłek. Co jednak zaserwować na takiej firmowej konferencji? Przedstawiamy naszą uniwersalną propozycję menu oraz podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę podczas wybierania posiłków.
Absolutną podstawą, jeśli chodzi o poczęstunek na konferencji, są napoje. Bez względu na to, czy organizujesz malutką konferencję dla kilkunastu osób, czy duże wydarzenie na kilkadziesiąt, a nawet kilkaset zaproszonych, zawsze powinny znaleźć się tam napoje. Uniwersalną propozycją będzie z pewnością woda oraz napoje na ciepło, czyli kawa i herbata. Warto także uwzględnić w menu kawę bezkofeinową. Jeśli zależy Ci na tym, aby szczególnie zaimponować gościom, możesz także podać lemoniadę lub świeżo wyciskane soki.
Warto pamiętać, że konferencje są różne. Jedne trwają jedynie godzinę, a inne nawet kilka dni. Dlatego też tak ważne jest, aby przygotowując konferencję, pamiętać o odpowiedniej ilości przekąsek i posiłków.
Jeśli planujesz krótką konferencję, na przykład 1-2 godziny, to z całą pewnością wystarczą tak zwane finger foods, czyli przekąski, które można spożywać bez sztućców. Mogą to być na przykład wytrawne tarteletki lub pięknie podane mini kanapeczki, czyli tak zwane tartinki.
Jeśli zaś Twoja konferencja będzie dłuższa, to oprócz przekąsek warto zapewnić gościom ciepły posiłek. Możesz zdecydować się wtedy na usługi cateringowe lub, jeśli masz taką możliwość, zaprosić gości do firmowej kawiarni/restauracji, która specjalnie dla nich przygotuje lunch lub obiad.
Warto także podać gościom coś na deser. Jeśli masz możliwość zaserwowania domowego ciasta lub pysznego mini deseru, to będzie to idealny dodatek do przerwy kawowej. Miłym gestem w stronę zaproszonych gości i prelegentów będą także słodkie dodatki w boxie, który otrzymuje każdy uczestnik konferencji. Słodycze idealne do takiego boxa znajdziesz na stronie https://slodkie.com/.
Organizując konferencję i planując menu wydarzenia, należy mieć na uwadze, że zaproszeni goście oraz prelegenci mogą mieć różne diety. Warto więc zadbać o to, aby każdy z uczestników wydarzenia czuł się w pełni komfortowo. Aby to zrobić, pamiętaj, żeby przy układaniu menu uwzględnić także opcje wegetariańskie, wegańskie oraz bezglutenowe. Ponadto, jeśli organizujesz dużą konferencję międzynarodową, to sprawdź, skąd dokładnie pochodzą Twoi goście, bo być może konieczne będzie także przygotowanie posiłków koszernych lub halal.
Zdjęcie główne: pexels.com/Matheus Bertelli