Artykuł sponsorowany
Nawet najwięksi kawosze mogą popaść w rutynę spożywania hektolitrów kofeiny. Nowatorsko przyrządzone kawy nie tylko działają rozgrzewająco, lecz dostarczają wielu doznań smakowych. Poznaj kilka przepisów, które Cię rozbudzą i sprawią, że zyskasz tytuł baristy roku.
Niesprzyjająca aura pogodowa zimą jest przyczyną chandry i obniżenia nastroju. Nie istnieje wyłącznie jedno antidotum na gorsze dni, które pozwoliłoby rozprawić się z wszelkimi smutkami czy bolączkami. Na horyzoncie pojawia się jednak napój posiadający substancje, poniekąd wyzwalające dobre samopoczucie u spożywającego. Czego jeszcze możesz spodziewać się po filiżance kawy?
Składniki kofeiny chronią przed uszkodzeniem neuronów, niwelują bakterie wywołujące próchnicę w jamie ustnej i przeciwdziałają demencji. Ten “eliksir” szczęścia to również źródło przeciwutleniaczy, które z kolei zapobiegają rozwojowi chorób serca i nowotworów. Systematyczne spożywanie kawy, w rozsądnych ilościach, redukuje ryzyko wystąpienia zaburzeń o podłożu psychicznym. Za sprawą tego magicznego napoju pozbędziesz się uczucia senności, utrzymasz czujność i koncentrację.
Ziarenka kawy nie gwarantują wiecznej radości, ale czym byłyby szaro-bure poranki bez świeżo zaparzonej filiżanki napoju? W zanadrzu mamy garstkę ciekawych pomysłów na smaczną, a zarazem łatwą w wykonaniu kawę, zwłaszcza jeżeli znudziły Cię klasyczne espresso czy latte macchiato, a do kawiarni Ci nie po drodze.
Piernik kojarzy się z okresem świąt Bożego Narodzenia i odpoczynkiem w rodzinnym gronie. Słodycz można umiejętnie wykorzystać podczas przygotowywania kawy na bazie espresso lub kawy rozpuszczalnej. W tym celu potrzebujesz przyprawy do piernika oraz mixu przypraw cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. W zasięgu ręki powinieneś mieć mleko oraz miód, które połączysz z mieszanką wspomnianych przypraw.
Popularnością od niedawna cieszą się pianki dodawane do kawy. Całość prezentuje się znakomicie, a przepis nie wymaga większych wysiłków czy czasu. Na samym początku zalewasz kawę wodą do 1/3 wysokości kubka, a następnie dodajesz podgrzane, lekko spienione mleko. Napój słodzisz i dostrajasz piankami. Ot tyle.
Trzecia propozycja skradnie serca sympatykom likieru. Przygotuj kawę (w dowolnej formie), likier jajeczny, mleko, cukier oraz podłużną szklankę. Zacznij od nalania ok. 30 ml likieru, aby w kolejnych etapach zapełnić naczynie spienionym mlekiem i kawą. Jeżeli lubisz bitą śmietanę, śmiało udekoruj nią napój.
Preferencji smakowych jest cała masa. Niektórzy w pierwszej kolejności sugerują się kwasowością, inni stawiają na słodki smak napoju. Jeżeli wciąż zastanawiasz się nad ulubionymi wariantami napoju, zajrzyj na https://mkcafe.pl/ i zapoznaj się z ofertą. Jesteś miłośnikiem mocnej, wyrazistej kawy? Wybierz kawę z Brazylii. Lubisz kwiatowe aromaty, uzupełnione o orzechowo – czekoladowy posmak? Zdecyduj się na wariant pochodzący z Meksyku.
Fot.: wu yi/unsplash.com