Sposobów na domowe grzane piwo jest kilka. Jedna z kulinarnych blogerek zajmujących się drinkami i napojami alkoholowymi przygotowała wyjątkowo prosty przepis.
Sekretem dobrego grzańca jest odpowiednia kompozycja przypraw. Gotowe mieszanki ułatwią proces przygotowania, jednak mogą łatwo zepsuć smak. Większość przepisów sugeruje stworzenie własnej, unikatowej mieszanki, która będzie idealnie dopasowana do smaku. Do najczęściej używanych przypraw można zaliczyć: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon czy ostrą paprykę. Niektóre z popularnych przepisów zalecają także dodanie surowego żółtka jajka, czyli popularnego kogla-mogla. Dzięki temu piwo zyskuje słodszy smak i bardziej aksamitną konsystencję. Jedna z popularnych blogerek alkoholowych Pijana Zuza stworzyła swój własny przepis na domowy grzaniec piwny. Wersja, którą przygotowała blogerka opiera się na jasnym piwie i zawiera oryginalny zestaw przypraw. Do smaku dodano sok żurawinowy, tak by uzyskać delikatny, kwaskowy posmak przełamujący słodycz piwa z miodem.
Fot. Lukas/Pexels