Dieta wysokobiałkowa jest uważana za jedną z najlepszych sposobów na uzyskanie szczupłej sylwetki. Jak to się dzieje? Dlaczego zwiększona podaż białka sprzyja zrzucaniu dodatkowych kilogramów?
Dieta wysokobiałkowa polega na przyjmowaniu znacznie większej ilości białka niż przy normalnym spożyciu, w niemal każdym posiłku, przy jednoczesnym ograniczeniu produktów z zawartością cukrów i tłuszczy. Dzięki temu tłuszcz zostaje wykorzystany jako źródło energii i zredukowany.
Synonimem diety wysokobiałkowej jest słynna dieta Dukana, inaczej dieta proteinowa. Polega na prawie całkowitym zaprzestaniu spożywania niebiałkowych produktów. Jest dość drastyczna, lepiej z niej korzystać przy kontroli dietetyka i nie długotrwale.
Spożywanie odpowiedniej ilości białka pomaga utrzymać masę mięśniową i wspomaga wzrost mięśni i siły, dlatego często stosują ją sportowcy. Utrzymanie wysokiego spożycia białka może również pomóc w zapobieganiu utracie mięśni podczas odchudzania. Polecana jest szczególnie osobom, które korzystały już z różnych diet, ale bezskutecznie. Dobrze jest przed przystąpieniem do niej skonsultować się z dietetykiem, czy nie będzie dla nas szkodliwa.
Dieta wysokobiałkowa może mieć wiele wariantów, różni się szczególnie stopniem radykalnego podejścia do spożywania produktów zawierających np. węglowodany czy tłuszcze. To, co je łączy, to przyjmowanie wysokiej zawartości białek. Przykładami produktów zawartych w diecie wysokobiałkowej są m.in. kurczak, indyk, ryby, chude sery, jaja czy kefir.
Dieta wysokobiałkowa przynosi znaczne korzyści w zakresie odchudzania, wpływa pozytywnie na metabolizm, wspiera podstawowe funkcje hormonalne, zmniejsza ryzyko katabolizmu. Obniża również ciśnienie krwi. Produkty wysokobiałkowe są sycące, każdy z nas ma je w swojej diecie. Co ważne, osoba korzystającej z takiej diety nie czuje się głodna i nie podjada.
Wszystkie wady (jak i zalety) zależą od wybranego wariantu diety wysokobiałkowej, okresu jej stosowania oraz od tego, jak mocno będzie rygorystyczna. W ich wyniku mogą pojawić się różne problemy zdrowotne. Jedynie umiarkowanie stosowana dieta, z głową, nie zmierza do niepotrzebnego ryzyka.
Do najczęstszych negatywnych skutków należy niedobór witamin i minerałów oraz zaparcia (z powodu niedoboru błonnika), a także zmęczenie, brak energii. Zbyt duża ilość białka w diecie może źle wpływać na pracę niektórych organów wewnętrznych m.in. wątroby, nerek. W skrajnych przypadkach może dojść do powstania komórek nowotworowych i zwiększenia ryzyka wystąpienia osteoporozy.
Takie menu powinien przygotować nam dietetyk, aby zapotrzebowanie kaloryczne było dostosowane do naszych potrzeb. Powinien również zaproponować nam odpowiednie przepisy, z których moglibyśmy korzystać na co dzień. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu umiarkowanej diety wysokobiałkowej.
Śniadanie: dwie kromki chleba pełnoziarnistego z chudą szynką i plastrem pomidora.
Drugie śniadanie: kefir.
Obiad: pierś z kurczaka gotowana na parze z gotowanym kalafiorem i groszkiem.
Podwieczorek: odtłuszczony serek wiejski z ogórkiem.
Kolacja: omlet z szynką i wybranymi warzywami.
Dieta wysokobiałkowa polega na zastąpieniu niektórych węglowodanów i tłuszczów białkiem. Ma swoje wady i zalety. Każdą dietę powinniśmy jednak stosować z umiarem, a najlepiej pod kontrolą dietetyka.
Fot. Lily Banse/Unsplash