Batony proteinowe są wygodnym i szybkim rozwiązaniem dla osób chcących kontrolować wagę, sportowców oraz tych, którzy pragną zaspokoić różne cele dietetyczne, zdrowotne lub energetyczne. Fakt, że występują w kuszących smakach, od gorzkiej czekolady po masło orzechowe, czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi. Jakie korzyści płyną z ich spożywania?
Nikt nie ma wątpliwości, że to właśnie białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym i budulcem większości struktur w ludzkim ciele. W codziennej diecie można odnaleźć je w wielu źródłach, w tym w jajach, mięsie, rybach i orzechach. Jednak coraz więcej osób zaczyna polegać na suplementach białkowych, aby z ich pomocą uzyskać dokładną, zalecaną dzienną dawkę. Batony proteinowe od jakiegoś czasu szturmem podbijają rynek jako jedna z opcji, która ma wiele zalet. Jakich?
Wiele planów dietetycznych – zwłaszcza tych określanych mianem „wysokobiałkowych” – opiera się właśnie na batonach zastępujących posiłek celem kontrolowania porcji i zmniejszania kalorii. Batony tego typu zazwyczaj zawierają duże ilości białka i błonnika, które pomagają dłużej czuć się sytym, a także wiele innych niezbędnych witamin i minerałów, które zapewniają dobrze zbilansowane odżywianie. Dietetycy podkreślają jednak, że wszystkie zamienniki posiłków, w tym batony białkowe, są skuteczne w utracie wagi, jedynie gdy są częścią dobrze zbilansowanej diety, zatem nie ma mowy o całkowitym przerzuceniu się na nie w swojej diecie.
Jedzenie batonów proteinowych w ramach przekąsek może znacząco pomóc w ograniczeniu przejadania się między posiłkami. Wiele batonów występuje w przyjemnych smakach deserowych – takich jak czekolada, masło orzechowe, krówka czy beza cytrynowa – dzięki czemu zaspokajamy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, jednocześnie unikając szkodliwych skoków cukru we krwi.
Dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może pomóc w maksymalnym wykorzystaniu treningu. Batonik proteinowy spożywany przed ćwiczeniami dostarcza stałej energii podczas aktywności, a dodatkowo zapewnia korzyści również po treningu. Aminokwasy znajdujące się w batonach proteinowych pomagają zapewnić budulec potrzebny organizmowi do generowania nowej tkanki mięśniowej i naprawy mikrourazów mięśni, które pojawiają się podczas intensywnych ćwiczeń.
Batony proteinowe mają tę zaletę, że są niezwykle wygodne. Przede wszystkim są małe i mogą być szybko spożywane przez osoby aktywne lub profesjonalistów. Zamienniki posiłków i przekąski stanowią łatwą opcję dla osób na diecie, którym brakuje czasu lub zasobów na kompleksowe planowanie posiłków. Dodatkowo batony proteinowe nie wymagają odmierzania i mieszania, jak w przypadku proszków białkowych, ani chłodzenia, jak w przypadku gotowych koktajli proteinowych.
Batony białkowe często bardzo różnią się pod względem kalorii, a także zawartości tłuszczu, cukrów i innych składników. Aby zjeść coś naprawdę pożywnego i napakowanego proteinami, musimy się dowiedzieć, jakie jest nasze zapotrzebowanie na białko, a dodatkowo uważnie czytać etykiety produktów. Warto wykonywać batony samodzielnie – okazuje się to być zaskakująco łatwe i pomaga zaoszczędzić.
Zdjęcie główne: pexels.com/Tom Verdoot