Connect with us

Zdrowie

Piwo – co warto o nim wiedzieć?

Piwo to od wieków jeden z ulubionych napojów alkoholowych. Oto fakty, które warto o nim wiedzieć!

Kamil Michaluk

Opublikowany

w dniu

Potrzebujesz 4 min. aby przeczytać ten wpis

Napój alkoholowy, który był poprzednikiem piwa, pojawił się w dziejach człowieka znacznie wcześniej niż koło, pismo klinowe czy alfabet. Obecnie piwo jest najchętniej spożywanym alkoholem, wiele osób, zwłaszcza mężczyzn, pasjonuje się jego smakiem, interesuje sposobem wytwarzania, a niekiedy marzy o tym, żeby uwarzyć własne. Co powinniśmy o nim wiedzieć?

Piwo w historii

Okazuje się, że napój alkoholowy ze sfermentowanego zboża pito już w czasach neolitu, gdy człowiek zaczął prowadzić osiadły tryb życia. Przypuszcza się jednak, że już w czasach paleolitu mogło dochodzić do spożywania takiego trunku. 

Jakie było pierwsze piwo?

Niewiele wiemy o absolutnych początkach. W Sumerze ok. 3500 lat p.n.e. przyrządzano je prawdopodobnie w ten sposób, że chleb orkiszowy zalewano wodą w glinianych naczyniach. Taki napój był oczywiście mętny. Z czasem wyrabiano większą liczbę różnych rodzajów piw – w tym ciemne i czerwone. W starożytnej Mezopotamii i Egipcie piwo miało znacznie gęstszą konsystencję niż współczesny trunek, zawierało też stosunkowo niedużą ilość alkoholu. Z tego powodu stanowiło ważny element diety. 

Piwo w Polsce

Prawdziwy renesans piwa wiązał się z działalnością klasztorów, które warzyły ciemny i gęsty trunek – niezbyt mocny i doskonale nadający się do tego, żeby uzupełnić dietę. W XII–XIII w. coraz popularniejsze były browary dworskie i miejskie. Piwo miało być tak ważne w jadłospisie Piastów, że książę Leszek Biały odmówił w XIII w. udziału w krucjacie, argumentując to tym, że w Palestynie nie ma piwa, więc nie da się tam żyć. 

Jakie cechy musi mieć piwo?

Piwo definiowane jest jako napój powstały poprzez fermentację brzeczki alkoholowej dzięki działaniu drożdży. Najbardziej istotne i charakterystyczne dla powstawania piwa są proces fermentacji i wykorzystanie drożdży. Jakie są jego podstawowe składniki? 

  • Woda – stanowi nawet 90% składu piwa. Jej jakość przekłada się na walory trunku, takie jak choćby harmonijny smak. Od parametrów wykorzystanej wody zależy też to, w jakim stopniu będziemy czuli charakterystyczną goryczkę;
  • słód – ziarna zbóż, które kiełkują i zostają suszone lub w inny sposób przygotowane, nadają piwu smak i decydują o jego barwie. Od zastosowanego słodu zależą też ilość cukru i alkoholu;
  • drożdże – wykorzystuje się drożdże górnej i dolnej fermentacji. Dzięki nim trunek jest nasycany alkoholem i one wpływają na rodzaj piwa;
  • chmiel – przyprawia się nim piwo dla nadania mu goryczki i rozmaitych walorów smakowych.

Czy piwo robi się z chmielu?

Popularne przekonanie, że piwo warzy się z chmielu, w rzeczywistości nie jest prawdziwe. To jedynie dodatek, który ma jednak ogromne znaczenie dla smaku i aromatu otrzymanego trunku. 

Ile procent alkoholu może mieć piwo?

Przeciętnie jest to ok. 5% zawartości alkoholu. Poniżej 0,5% mają piwa bezalkoholowe. Jaka jest górna granica? Szkockie piwo Snake Venom ma 67,5%.

Rodzaje piw ze względu na typ fermentacji

Piwa dolnej fermentacji

Fermentują długo, w temperaturze od 8 do 12 stopni Celsjusza. Zaliczamy do nich m.in.:

  • lager klasyczny,
  • koźlak,
  • pilzner,
  • piwo marcowe.

Piwa górnej fermentacji

Fermentują w temperaturze, która jest wyraźnie wyższa. Wynosi od 16 do 30 stopni Celsjusza. Do tego rodzaju piw można zaliczyć:

  • piwo pszeniczne,
  • ale,
  • porter,
  • stout.

Piwa fermentacji spontanicznej

Fermentacja przebiega dzięki dzikim drożdżom i bakteriom. Przykładem takiego trunku będzie np. lambic. 

Najdroższe piwa świata 

Ile powinno kosztować piwo? Każdy jest w stanie wydać na ten trunek inną sumę, ale istnieją osoby, które są w stanie bardzo go docenić. Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale to piwo, które zostało uwarzone na wodzie pochodzącej z Antarktydy. Stworzyli je członkowie organizacji walczącej o ratowanie wielorybów – dochód ze sprzedaży 30 butelek tego niespotykanego trunku przeznaczono na ten właśnie cel. Ile trzeba było zapłacić za butelkę 0,5 l? Ceny wahały się od 800 do 1815 dolarów.

Zdjęcie główne: Sonja Maric/pexels.com

Historyk oraz ekonomista, kończy doktorat. Zajmuje się copywritingiem, bo ceni sobie kreatywną pracę, niezależność oraz jest ciekawy świata. Tworzy artykuły dla ogólnopolskich tytułów – najczęściej o tematyce biznesu i kultury, ale też życia codziennego. Jego pasje to ekologiczne rozwiązania, zwierzęta i prace w ogrodzie.

Kliknij by skomentować

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowie

Jak zapobiegać łysieniu?

Utrata włosów może być spowodowana zarówno czynnikami zewnętrznymi, jak i predyspozycjami genetycznymi. Niezależnie od przyczyny możesz zapobiegać łysieniu, stosując się do naszych wskazówek.

Justyna Jarmułowicz

Opublikowany

w dniu

Zdrowe i mocne włosy są ozdobą każdego mężczyzny. Ich utrata jest zazwyczaj stresującym doświadczeniem. Najskuteczniejszą formą przeciwdziałania łysieniu jest profilaktyka. Zobacz, co możesz dla siebie zrobić, żeby uniknąć tego przykrego problemu!

Odpowiednio zbilansowana dieta

Głównym budulcem włosów jest białko, a dokładnie keratyna, dlatego to właśnie proteiny pozostają zasadniczym składnikiem diety w profilaktyce łysienia. Jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, wybieraj białko pochodzenia zwierzęcego zawierające zestaw aminokwasów egzogennych, czyli tych, które muszą być dostarczone z zewnątrz. Zadbaj o to, by trzy razy w tygodniu jeść czerwone mięso. Nie zapominaj też o rybach, wartościowych ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadające za wzrost włosów i dobrą kondycję skóry głowy. 

Aby uniknąć jakichkolwiek niedoborów, zapewnij też sobie odpowiednią dawkę warzyw i owoców, a także kasz i orzechów. Zwróć szczególną uwagę na orzechy brazylijskie, które za sprawą swojego składu mają nieoceniony wpływ na pielęgnację skóry i włosów. Nie zapominaj o pestkach dyni, nasionach sezamu i siemieniu lnianym.

Unikanie sytuacji stresowych

Czy wiesz, że stres jest jedną z głównych przyczyn utraty włosów? Życie w ciągłym napięciu zaburza przebieg wszystkich reakcji chemicznych w Twoim organizmie. Stres nie tylko zakłóca gospodarkę hormonalną, ale też pogarsza ogólną kondycję skóry głowy, która ma duży wpływ na wzrost włosów. Jej podrażnienie sprawi, że Twoje kosmyki staną się suche i matowe. Jeśli zauważasz u siebie problem w okresie stresu i niepokoju, musisz spróbować się wyciszyć i złagodzić stan napięcia, w którym się znajdujesz.

Najlepszym sprzymierzeńcem mocnych włosów jest prowadzenie zdrowego stylu życia. Poza właściwą dietą i odpowiednim nawodnieniem zadbaj o ośmiogodzinny, nieprzerwany sen. To naprawdę istotne, bo właśnie w tym czasie następują intensywny podział i regeneracja komórek – dotyczy to także włosów. Równie ważne są regularne zajęcia sportowe, gdyż obniżają poziom napięcia, a przy tym uwalniają endorfiny, które redukują ból i łagodzą stres.

Stosowanie preparatów wzmacniających

Jeśli zaczęły wypadać Ci włosy lub chcesz temu zapobiec, sięgnij po peptydy w ampułkach. Stymulują odnowę komórek i podnoszą poziom mobilizacji sił organizmu, a co najważniejsze, pobudzają receptory cebulek włosowych do aktywności. Peptydy poprawiają ukrwienie skóry głowy i odżywiają mieszki włosowe. Preparat penetruje cebulki włosowe, dostarcza im niezbędne do pracy i zdrowia witaminy, a także wyciągi z roślin. A wszystko to bez hormonów i agresywnych substancji konserwujących.

Odpowiednia pielęgnacja włosów

Łupież i zapalenie skóry głowy także mogą powodować wypadanie włosów. Żeby do tego nie doszło, konieczna jest właściwa pielęgnacja włosów. Mężczyznom zaleca się myć włosy codziennie z uwagi na to, że ich gruczoły łojowe pracują bardziej intensywnie pod wpływem wydzielanego testosteronu. Jeśli nie możesz dobrać właściwego szamponu, najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja z trychologiem. Jeszcze jedna uwaga: nie bój się rozczesywać włosów, nawet jeśli wypadają. Rozczesywanie jest dla skóry głowy jak masaż: poprawia mikrokrążenie, a to dotlenia cebulki włosowe i stymuluje porost nowych kosmyków.

Zdjęcie główne: pexels.com/Anna Kubak

Kontynuuj czytanie

Zdrowie

Najlepsze domowe maseczki do cery suchej

Problemy z suchą skórą twarzy? Te domowe maseczki pomogą Ci w jej pielęgnacji. Poznaj proste i skuteczne przepisy.

Klaudia Kostyra

Opublikowany

w dniu

engin akyurt/unsplash.com

Sucha skóra wymaga delikatnej pielęgnacji, którą ułatwia stosowanie nawilżających i odżywiających masek do twarzy kupionych w drogerii lub przygotowanych samodzielnie.

Dbanie o suchą skórę w domu nie jest trudne. Najważniejsze jest, aby mycie twardą wodą i mydłem zastąpić oczyszczaniem specjalnymi środkami i regularnie stosować produkty nawilżające oraz odżywiające. Maseczki wykonane w domu są skuteczne i łatwe w przygotowaniu. Składają się tylko z naturalnych składników, które bez trudu kupisz w lokalnym sklepie. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Maseczka z miodem i żółtkiem

Składniki: żółtko (1 sztuka), oliwa z oliwek (1 łyżeczka), miód (1 łyżeczka), witamina E (2–3 krople).

Weź żółtko i wymieszaj je z łyżeczką oliwy z oliwek. Dodaj do nich miód. Na koniec, aby zwiększyć efekt działania maseczki, dodaj kilka kropli oleju z witaminą E. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Nałóż mieszankę na umytą i wysuszoną skórę twarzy oraz szyi. Po 20 minutach zmyj maseczkę, najlepiej zmiękczoną wodą o temperaturze pokojowej.

W alternatywnej wersji tego przepisu, zamiast miodu możesz użyć ekstraktu lub mocnego wywaru z rumianku, który ma silne działanie nawilżające i zmiękczające.

Odżywcza maseczka cytrynowa

Innym naturalnym składnikiem, który pozytywnie wpływa na stan suchej skóry, jest cytryna.

Składniki: sok z cytryny (2–3 łyżki stołowe), śmietana (2–3 łyżki stołowe), nadtlenek wodoru (2–3 krople).

Wymieszaj sok z cytryny ze śmietaną w takich samych proporcjach. Dodaj do nich kilka kropli nadtlenku wodoru i dobrze wymieszaj całość.

Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw na pół godziny. Następnie dokładnie spłucz ciepłą wodą. Taka mieszanka nie tylko dobrze odżywia skórę, ale również ją wybiela.

Maseczki z bananem

Banan jest bogatym źródłem składników odżywczych, które z pewnością „doceni” sucha cera. Jest kilka wariantów przepisów na maseczki z wykorzystaniem banana.

Przepis 1

Składniki: banan (1 sztuka), śmietana (1 łyżka stołowa), olej roślinny (kilka kropli).

Dokładnie zgnieć banana widelcem lub zblenduj w blenderze. Dodaj do niego łyżkę śmietany i kilka kropli oleju roślinnego, najlepiej oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki.

Delikatnie nałóż mieszankę na twarz. Po dwudziestu minutach usuń ją wilgotną ściereczką lub bawełnianym wacikiem.

Przepis 2

Składniki: pół banana, śmietana (2 łyżki stołowe), żółtko (1 sztuka).

Rozgnieciony miąższ połówki banana wymieszaj z 2 łyżkami kwaśnej śmietany (kefiru lub jogurtu). Dodaj do masy żółtko i dokładnie wymieszaj składniki.

Nanieś gotowy produkt na twarz kolistymi ruchami masującymi. Pozostaw na 15 minut, a następnie spłucz zimną wodą.

Przepis 3

Składniki: pół banana, żółtko (1 sztuka), olej ryżowy (1 łyżeczka), płatki owsiane (kilka łyżek stołowych).

Zetrzyj połowę banana na tarce, a następnie połącz z żółtkiem i olejem. Następnie zmiel płatki owsiane i dodaj je do mieszanki. Gotowa maseczka powinna być bardzo gęsta.

Nałóż ją na skórę i pozostaw na około 15–20 minut, a następnie umyj twarz ciepłą wodą.

Maseczka z ogórka i śmietany

Ogórek w składzie maski ma działanie nawilżające, a także odżywia skórę i sprawia, że jest bardziej gładka i jedwabista.

Składniki: śmietana (2–3 łyżki stołowe), mały ogórek.

Obierz ogórka i zetrzyj go na tarce. Odcedź nadmiar płynu. Następnie dodaj śmietanę. Całość dobrze wymieszaj.

Nałóż maskę na oczyszczoną twarz i pozostaw na 15–20 minut. Spłucz dokładnie ciepłą wodą. Mieszanka nie powoduje podrażnień skóry, więc można ją bezpiecznie stosować nawet kilka razy w tygodniu.

Zdj. główne: engin akyurt/unsplash.com

Kontynuuj czytanie

Zdrowie

Batony proteinowe – dlaczego warto po nie sięgać?

Planujesz zrzucić wagę lub po wakacjach wrócić do regularnego treningu? Sprawdź, dlaczego powinieneś sięgnąć po batony proteinowe!

Alina Jałowiecka

Opublikowany

w dniu

Batony proteinowe są wygodnym i szybkim rozwiązaniem dla osób chcących kontrolować wagę, sportowców oraz tych, którzy pragną zaspokoić różne cele dietetyczne, zdrowotne lub energetyczne. Fakt, że występują w kuszących smakach, od gorzkiej czekolady po masło orzechowe, czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi. Jakie korzyści płyną z ich spożywania?

O zaletach spożywania batonów proteinowych

Nikt nie ma wątpliwości, że to właśnie białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym i budulcem większości struktur w ludzkim ciele. W codziennej diecie można odnaleźć je w wielu źródłach, w tym w jajach, mięsie, rybach i orzechach. Jednak coraz więcej osób zaczyna polegać na suplementach białkowych, aby z ich pomocą uzyskać dokładną, zalecaną dzienną dawkę. Batony proteinowe od jakiegoś czasu szturmem podbijają rynek jako jedna z opcji, która ma wiele zalet. Jakich?

Zamiennik posiłku

Wiele planów dietetycznych – zwłaszcza tych określanych mianem „wysokobiałkowych” – opiera się właśnie na batonach zastępujących posiłek celem kontrolowania porcji i zmniejszania kalorii. Batony tego typu zazwyczaj zawierają duże ilości białka i błonnika, które pomagają dłużej czuć się sytym, a także wiele innych niezbędnych witamin i minerałów, które zapewniają dobrze zbilansowane odżywianie. Dietetycy podkreślają jednak, że wszystkie zamienniki posiłków, w tym batony białkowe, są skuteczne w utracie wagi, jedynie gdy są częścią dobrze zbilansowanej diety, zatem nie ma mowy o całkowitym przerzuceniu się na nie w swojej diecie.

Idealna przekąska

Jedzenie batonów proteinowych w ramach przekąsek może znacząco pomóc w ograniczeniu przejadania się między posiłkami. Wiele batonów występuje w przyjemnych smakach deserowych – takich jak czekolada, masło orzechowe, krówka czy beza cytrynowa – dzięki czemu zaspokajamy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, jednocześnie unikając szkodliwych skoków cukru we krwi.

Wsparcie treningowe

Dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może pomóc w maksymalnym wykorzystaniu treningu. Batonik proteinowy spożywany przed ćwiczeniami dostarcza stałej energii podczas aktywności, a dodatkowo zapewnia korzyści również po treningu. Aminokwasy znajdujące się w batonach proteinowych pomagają zapewnić budulec potrzebny organizmowi do generowania nowej tkanki mięśniowej i naprawy mikrourazów mięśni, które pojawiają się podczas intensywnych ćwiczeń.

Wygoda

Batony proteinowe mają tę zaletę, że są niezwykle wygodne. Przede wszystkim są małe i mogą być szybko spożywane przez osoby aktywne lub profesjonalistów. Zamienniki posiłków i przekąski stanowią łatwą opcję dla osób na diecie, którym brakuje czasu lub zasobów na kompleksowe planowanie posiłków. Dodatkowo batony proteinowe nie wymagają odmierzania i mieszania, jak w przypadku proszków białkowych, ani chłodzenia, jak w przypadku gotowych koktajli proteinowych.

Warto pamiętać

Batony białkowe często bardzo różnią się pod względem kalorii, a także zawartości tłuszczu, cukrów i innych składników. Aby zjeść coś naprawdę pożywnego i napakowanego proteinami, musimy się dowiedzieć, jakie jest nasze zapotrzebowanie na białko, a dodatkowo uważnie czytać etykiety produktów. Warto wykonywać batony samodzielnie – okazuje się to być zaskakująco łatwe i pomaga zaoszczędzić.

Zdjęcie główne: pexels.com/Tom Verdoot

Kontynuuj czytanie

Popularne