Connect with us

Hobby

Jak zrobić piwo w domu? Warzenie piwa bez tajemnic

Domowe piwo, uwarzone własnoręcznie, może dawać nie tylko wspaniały smak trunku, ale i ogromną satysfakcję. Jak zacząć je sporządzać? Poznaj instrukcję krok po kroku!

Kamil Michaluk

Opublikowany

w dniu

Potrzebujesz 4 min. aby przeczytać ten wpis

Własne piwo? Coraz bardziej popularne jest warzenie bursztynowego trunku we własnym zakresie. Jak zwykle – najtrudniej jest zacząć przygodę, która z czasem może przerodzić się w prawdziwą pasję. Oczywiście starania nie obędą się bez nagrody: będzie nią nie tylko satysfakcja, ale też pyszne domowe piwo.   

Sprzęt, którego potrzebujesz

Nim przestąpimy do właściwego warzenia piwa, trzeba nieco miejsca poświęcić sprzętowi, który powinien się znaleźć w posiadaniu prawdziwego piwowara. Najważniejszy osprzęt to:

  • kadź zacierno-warzelna – jej rolę w domowych warunkach spełnia metalowy garnek z pokrywką (może być emaliowany lub ze stali nierdzewnej). Z pojemności 30 l powinno się udać wyprodukować ok. 20 litrów piwa,
  • dwa fermentatory z tworzywa sztucznego (wiaderka) i plastikowa rurka fermentacyjna: jeden z kranikiem, drugi z miejscem na rurkę fermentacyjną,
  • wężyk silikonowy długości 1 m,
  • wężyk igielitowy 1,5 m,
  • płyn Lugola,
  • termometr, cukromierz, duża łyżka do mieszania, rurka do rozlewu piwa,
  • filtrator zrobiony ze stalowego oplotu,
  • wysterylizowane butelki z kapslami.

Piwa nie robi się z chmielu, czyli o najważniejszych składnikach

Wbrew pozorom chmiel jest jedynie dodatkiem smakowym do piwa, które robi się ze słodu. Podstawowymi składnikami będą więc:

  • słód – najlepszym wyborem na początek jest słód jęczmienny. Inne opcje to słód pszeniczny lub żytni,
  • chmiel – dodaje się go dwukrotnie po to, żeby uzyskać aromat i dodać piwu goryczy,
  • drożdże – zwykle chodzi o produkty tzw. górnej fermentacji, które wpływają na szybszy przebieg procesu warzenia i bardziej wyrazisty smak piwa,
  • dodatki cukrowe – ekstrakty słodowe, glukoza.

Warzenie piwa z gotowego zestawu

Domowe warzenie piwa można rozpocząć na dwa sposoby. Prostszym będzie zakupiony brewkit, czyli gotowy zestaw do warzenia piwa. Najczęściej znajdziemy w nim chmielony ekstrakt słodowy wyglądający jak gęsty syrop, ale także drożdże wraz z instrukcją przebiegu procesu robienia piwa. Zaletą jest oczywiście skrócenie procesu i mniejsza szansa na to, że coś się nie powiedzie. Alternatywą jest samodzielne zacieranie słodu, czyli kilkugodzinne gotowanie go w odpowiedniej temperaturze. Powstała w wyniku filtracji brzeczka staje się półproduktem do zrobienia piwa. 

Fot. AIAC Interactive Agency/Pixabay

Gdzie kupić składniki do zrobienia piwa?

Najlepszym wyjściem jest udanie się do specjalistycznych sklepów piwowarskich lub zakupy online np. w Homebrewing, Twój Browar lub Esencja Smaku. Brewkit kupimy bez problemu w sklepach internetowych.  

Warzenie piwa ze słodu krok po kroku

Chociaż można się posłużyć różnymi recepturami i w zróżnicowany sposób dobierać proporcje składników, to każde warzenie piwa ze słodu można ukazać jako powtarzalny proces. Przebiega według schematu, który początkujący piwowar musi poznać:

Zacieranie

Celem tego etapu jest przedostanie się cukru do wody. Zacieramy aż do momentu, gdy jodyna przestanie zabarwiać próbkę słodu (oznacza to jego pełne wykorzystanie). Do podgrzanej w garnku wody dodaje się ześrutowany słód w proporcji 1 kg na 3 l wody. Zacier mieszamy łyżką. Zwykle doprowadza się go do temperatury 65 stopni C i przetrzymuje w niej przez godzinę. 

Filtracja

Przeprowadza się ją po to, żeby powstała brzeczka. Wlewa się płyn do fermentatora (wiaderka) wyposażonego w kranik. Rurka pomaga nam sprawdzić, czy piwo robi się klarowne. Mętny płyn z powrotem wlewamy do filtratora, klarowny może znaleźć się w garnku do warzenia piwa.

Warzenie i chłodzenie piwa

Brzeczkę warzymy, gotując przez godzinę. Jest to czas, gdy trzeba dodać maksymalnie trzy dawki chmielu. Po godzinie gotowania chłodzimy płyn do 20 stopni C. Należy dbać o jej sterylność. 

Zadawanie drożdży 

Schłodzoną brzeczkę przelewamy do fermentatora. Dodajemy drożdże, ale bez mieszania. 

Fermentacja

Drożdże sprawiają, że rozpoczyna się tzw. fermentacja burzliwa, ciecz się pieni. Potrzeba kilku dni do jej zakończenia. Postępy sprawdzamy cukromierzem. Po niej następuje fermentacja cicha, gdy piwo dojrzewa w innym, szczelnie zamkniętym fermentatorze (wiaderku). Przez dwa tygodnie piwo osiąga klarowność.

Rozlewanie

Refermentacja polega na przelaniu do innego fermentatora. Dodaje się wtedy do piwa glukozę lub ekstrakt. Całość przelewamy do butelek i kapslujemy – bardzo ważne, żeby naczynia były sterylne. 

Fot. Engin Akyurt/Pexels

Historyk oraz ekonomista, kończy doktorat. Zajmuje się copywritingiem, bo ceni sobie kreatywną pracę, niezależność oraz jest ciekawy świata. Tworzy artykuły dla ogólnopolskich tytułów – najczęściej o tematyce biznesu i kultury, ale też życia codziennego. Jego pasje to ekologiczne rozwiązania, zwierzęta i prace w ogrodzie.

Kliknij by skomentować

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Hobby

Na te koncerty musi wybrać się fan muzyki w 2023 roku

Kochasz muzykę i często bywasz na koncertach? Zobacz, na jakich wydarzeniach w 2023 roku nie może Cię zabraknąć!

Aleksandra Nowak

Opublikowany

w dniu

Nowy rok już za pasem! To ostatni moment, by kupić bilety na koncerty w 2023 roku. Wielu rozchwytywanych artystów wyprzedaje wejściówki w tak szybkim tempie, że bilety na ich występy kupować trzeba z bardzo dużym wyprzedzeniem. Zobacz, na jakich koncertach nie może Cię zabraknąć w przyszłym roku.   

Poezja śpiewana   

Dla wszystkich obywateli Krainy Łagodności, rok 2023 będzie wyjątkowo atrakcyjny. Na warszawskich scenach wystąpi bowiem mnóstwo artystów ze świata poezji śpiewanej. Już od pierwszych miesięcy przyszłego roku swoje koncerty Warszawa planują zarówno dobrze znane gwiazdy tego gatunku, jak i młodzi, początkujący artyści.   

Już w styczniu w koncercie “Piosenki to…?”, będzie można usłyszeć piosenki napisane przez legendarnych tekściarzy, jak Agnieszka Osiecka, Wojciech Młynarski, Jerzy Kofta i Jeremi Przybora. Swoje interpretacje znanych piosenek na scenie teatru ROMA przedstawią aktorzy: Marcin Januszkiewicz, Jakub Gąsowski i Katarzyna Dąbrowska, a także Hanna Śleszyńska, Jacek Wójcicki, Zbigniew Zamachowski, Joanna Trzepiecińska oraz Olga Bończyk. Takiego widowiska nie można przegapić!  

W marcu będzie można posłuchać młodych artystów z zespołu Cztery Pory Miłowania, którzy od 2017 roku tworzą wyjątkową muzykę do wierszy wybitnych poetów, jak Edward Stachura, Piotr Konczak czy Aleksandra Bacińska. Nietypowe, autorskie aranżacje i poruszające teksty piosenek sprawiają, że warto zapoznać się z twórczością tych młodych muzyków.  

Michał Bajor planuje odwiedzić Warszawę w maju, by dać swój koncert, zatytułowany “No, a ja?”. W ramach trasy promującej nową płytę, artysta przedstawi odświeżone aranżacje swoich starych, najbardziej znanych i lubianych przez publiczność utworów, a także kilka nowych kompozycji.  

Koncerty legend  

Choć ABBA zakończyła już swoją działalność artystyczną, a zespół Queen bez Freddiego Mercury’ego to nie to samo, piosenki tych kultowych grup są w naszych sercach do teraz. W 2023 roku w Arenie Ursynów planowane są aż dwa widowiska upamiętniające legendy muzyki. Koncerty “Queen Machine” oraz “Tribute to Bee Gees” to spektakularne widowiska pełne największych szlagierów lat 70.   

W teatrze Palladium już w lutym spotkać się mogą najwięksi fani zespołu ABBA, ponieważ to właśnie tam odbędzie się koncert z symfonicznymi aranżacjami właśnie tego zespołu. Oprócz piosenek zwycięzców Eurowizji, można będzie usłyszeć też inne hity lat 70, zespołów, takich jak Boney M, Modern Talking czy kultowego duetu italiano disco Romina Power i Al Bano.  

Radiowe hity na żywo  

Wśród oferty koncertowej na 2023 rok nie mogło oczywiście zabraknąć popularnych gwiazd polskiej sceny muzycznej. W przyszłym roku na warszawskich scenach zaśpiewają między innymi: Patrycja Markowska, Kaśka Sochacka, Sławek Uniatowski, Ryszard Rynkowski, Kasia Kowalska oraz Ania Wyszkoni. Piosenkarze koncertują ze swoimi największymi przebojami w nowych, odświeżonych aranżacjach. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Wendy Wei

Kontynuuj czytanie

Hobby

Jak stworzyć pierwsze akwarium?

Akwarystyka jest niezwykle wciągającym i pasjonującym hobby, a piękne akwarium jest dumą swojego właściciela. Podpowiadamy, jak założyć swoje pierwsze akwarium.

Aleksandra Nowak

Opublikowany

w dniu

Rybki w akwarium to piękna ozdoba każdego domu, a akwarystyka jest niezwykle wciągającym i satysfakcjonującym hobby. Stworzenie pierwszego akwarium nie jest wcale takie łatwe. Obecnie wiadomo już, że rybom do szczęścia nie wystarczy zimna woda z kranu i sucha karma. W jaki sposób stworzyć najlepsze warunki do życia dla rybek i jak zaaranżować pierwsze akwarium, by mogło być ozdobą? Poznaj nasze rady.  

Litraż akwarium   

Pierwszym pytaniem, jakie musisz sobie zadać, jest to, na jaki litraż akwarium możesz sobie pozwolić. Niektórzy dopasowują wielkość akwarium pod jego obsadę, inni obsadę do akwarium. Weź pod uwagę przede wszystkim swoje możliwości przestrzenne oraz finansowe. Im większe będzie akwarium, tym będzie droższe w zakupie i utrzymaniu, dlatego musi być to przemyślana decyzja. Dobrze zastanów się też nad tym, czy na pewno masz gdzie trzymać akwarium. Szklany pojemnik napełniony kilkudziesięcioma litrami wody, piaskiem, żwirkiem i żywymi rybami będzie ważył naprawdę sporo, dlatego musisz przemyśleć, czy planowana szafka czy półka utrzyma takie obciążenie. Wielu akwarystów nie poleca wcale na początek małych baniaków. Przy niewielkim litrażu dużo trudniej jest zachować stabilne parametry wody i jej temperaturę, a dodatkowo możliwości obsady są mocno ograniczone. Akwaria 54 ub nawet 112 litrów powinny być na początek optymalne. 

Wyposażenie akwarium   

Sam zbiornik nie wystarczy. Koniecznym wyposażeniem przy większości ryb akwariowych jest filtr i grzałka do wody. Wiele gatunków ryb wymaga także zabezpieczenia w postaci pokrywy na akwarium. Pompę z filtrem oraz grzałkę dobiera się do litrażu akwarium. Musisz wybrać sprzęt, który będzie w stanie spełniać swoją funkcję w danym litrażu. NA filtrach jest zazwyczaj zamieszczona informacja o tym, jaka jest maksymalna pojemność akwarium, w którym skuteczne będzie urządzenie. W kwestii grzałki przyjmuje się zasadę – 1W mocy na 1l wody w zbiorniku. 

Jeśli zamierzasz mieć w akwarium rośliny, co jest wysoce wskazane dla zdrowia ryb i parametrów wody, do ich wzrostu potrzebna będzie też lampa naświetlająca. Może być ona montowana w pokrywie akwarium albo osobno obok niej. Pełne wyposażenie do akwariów o większości popularnych litraży, w ofercie powinien posiadać sklep akwarystyczny. Czasem można je też znaleźć na dziale z akwarystyką w większych sklepach zoologicznych.  

Preparaty do akwarium   

Absolutną podstawą, jeśli chodzi o preparaty przy zakładaniu i prowadzeniu pierwszego akwarium, jest uzdatniacz do wody oraz płyn zawierający bakterie azotowe. Uzdatniacz niweluje w wodzie kranowej niebezpieczne substancje i nadaje jej optymalne pH. Z kolei bakterie azotowe dbają o czystość wody w akwarium, rozkładają niebezpieczne dla zdrowia ryb toksyny oraz zmniejszają zawartość amoniaku, który wytwarza się z ubocznych produktów przemiany materii mieszkańców akwarium. 

W nowym akwarium nie mogą od razu zamieszkać ryby. Najpierw przez kilka tygodni akwarium i filtr muszą dojrzewać, by bakterie azotowe namnożyły się odpowiednio i dobrze ustabilizowały parametry wody. Pełen cykl azotowy zajmuje około miesiąca i dopiero po tym czasie można do wody wpuścić pierwszych lokatorów. Pamiętaj o tym, by tworzyć obsadę akwarium nie na podstawie wyglądu ryb, ale biorąc pod uwagę przede wszystkim ich potrzeby gatunkowe. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Mascha Hesselink

Kontynuuj czytanie

Hobby

Jakie opony rowerowe wybrać na zimę?

Z roku na rok obserwujemy na ulicach coraz więcej rowerzystów, którzy niezależnie od warunków pogodowych śmiało jeżdżą na jednośladach. Jeśli chcesz dołączyć do ich grona, zapewnij sobie bezpieczeństwo, zmieniając opony na zimowe! Jakie? O tym w naszym materiale!

Justyna Jarmułowicz

Opublikowany

w dniu

Jonny Kennaugh/unsplash.com

Jesteś zapalonym rowerzystą? Z pewnością nie straszny Ci wiatr, śnieg i szaruga. Jeśli zimą szusujesz po miejskich drogach, musisz się upewnić, że Twój rower jest gotowy do jazdy w warunkach gołoledzi i mrozu. Dowiedz się, jakie opony rowerowe wybrać na zimę, żeby poczuć się bezpiecznie i komfortowo!

Co zrobić przed zakupem opon rowerowych na zimę?

Zanim kupisz opony rowerowe na zimę, wejdź na stronę producenta jednośladu, znajdź swój model i otwórz opis techniczny roweru. Zazwyczaj producent wskazuje maksymalną szerokość opony, którą można bezpiecznie użytkować w danym rowerze. O ile rower MTB ma na tyle szerokie obręcze, że znalezienie dla niego odpowiednich opon zimowych nie stanowi większego problemu, o tyle w przypadku innych rowerów wybór właściwych opon może być nieco bardziej kłopotliwy.

Kolcowane opony rowerowe 

Opony zimowe do roweru można umownie podzielić na te kolcowane i bez kolców. Opony kolcowane są dobrym rozwiązaniem w ekstremalnych warunkach zimowych, z oblodzonymi nawierzchniami, gdy istnieje duże ryzyko poślizgu. Wmontowane w opony kolce zwiększają przyczepność jednośladu, a szerszy bieżnik pozwala zapobiec utracie panowania nad kierownicą. Jeśli zima w Twojej miejscowości jest zwykle ciepła i mało kapryśna, a Ty jeździsz głównie po mokrym asfalcie, opony kolcowane nie będą Ci potrzebne. Jeśli jednak poruszasz się po nieodśnieżonych drogach, zmrożonych koleinach czy przymarzniętych nawierzchniach, warto zastanowić się nad zakupem modeli kolcowanych.

Opony do roweru szosowego na zimę

Przy wyborze opon do roweru szosowego na zimę zwróć uwagę na ich rzeźbę. Modele tego typu muszą dobrze odprowadzać wodę i zanieczyszczenia. Jedną z kluczowych funkcji opon rowerowych na zimę jest właśnie zdolność do samooczyszczania. Wybieraj bieżniki z rzadko rozstawionymi zębami, jeśli zdarza Ci się zjeżdżać z szosy i jeździć po nawierzchniach szutrowych.

Wkładka antyprzebiciowa

Zimowe opony rowerowe muszą być odporne na przebicie. Ogumienie ze wzmocnieniem nie tylko ogranicza ryzyko awarii na trasie, ale też zwiększa przyczepność do podłoża. Wkładki antyprzebiciowe montowane są między obręczą a oponą i nadają się do rowerów szosowych, górskich i gravelowych. Najlepsze modele są wykonane z lekkiej pianki Evo, która skutecznie zabezpiecza obręcz i amortyzuje uderzenia.

Miękkie mieszanki gumowe

W drugiej części sezonu zdecydowanie lepiej będą się sprawdzać modele wykonane z gum miękkich. Taki materiał cechuje się większą elastycznością, co zwiększa przyczepność do podłoża. Twarde mieszanki gumowe tężeją w niskich temperaturach, zwiększając ryzyko upadku.

Wąskie czy szerokie opony?

Wymiary ogumienia muszą być dostosowane nie tylko do modelu jednośladowca, ale też do rodzaju nawierzchni, po których się poruszasz. Nawierzchnie mokre – a zdecydowana większość regionów w Polsce jest w ostatnich latach bardziej deszczowa niż śnieżna –  wymagają szerszego ogumienia. Modele wąskie są lepszym wyborem, gdy poruszasz się po śniegu. Wąskie opony lepiej przecinają zaspy i grube warstwy śniegu, gwarantując lepszą przyczepność do podłoża.

Niezależnie od zastosowanych opon sugerujemy obniżyć w nich ciśnienie. Zabieg ten zwiększa powierzchnię styku z nawierzchnią, co zapewnia lepszą przyczepność, a tym samym zwiększa bezpieczeństwo na drodze.

Zdj. głowne: Jonny Kennaugh/unsplash.com

Kontynuuj czytanie

Popularne