Jak zrobić piwo w domu? Warzenie piwa bez tajemnic
Domowe piwo, uwarzone własnoręcznie, może dawać nie tylko wspaniały smak trunku, ale i ogromną satysfakcję. Jak zacząć je sporządzać? Poznaj instrukcję krok po kroku!
Własne piwo? Coraz bardziej popularne jest warzenie bursztynowego trunku we własnym zakresie. Jak zwykle – najtrudniej jest zacząć przygodę, która z czasem może przerodzić się w prawdziwą pasję. Oczywiście starania nie obędą się bez nagrody: będzie nią nie tylko satysfakcja, ale też pyszne domowe piwo.
Sprzęt, którego potrzebujesz
Nim przestąpimy do właściwego warzenia piwa, trzeba nieco miejsca poświęcić sprzętowi, który powinien się znaleźć w posiadaniu prawdziwego piwowara. Najważniejszy osprzęt to:
kadź zacierno-warzelna – jej rolę w domowych warunkach spełnia metalowy garnek z pokrywką (może być emaliowany lub ze stali nierdzewnej). Z pojemności 30 l powinno się udać wyprodukować ok. 20 litrów piwa,
dwa fermentatory z tworzywa sztucznego (wiaderka) i plastikowa rurka fermentacyjna: jeden z kranikiem, drugi z miejscem na rurkę fermentacyjną,
wężyk silikonowy długości 1 m,
wężyk igielitowy 1,5 m,
płyn Lugola,
termometr, cukromierz, duża łyżka do mieszania, rurka do rozlewu piwa,
filtrator zrobiony ze stalowego oplotu,
wysterylizowane butelki z kapslami.
Piwa nie robi się z chmielu, czyli o najważniejszych składnikach
Wbrew pozorom chmiel jest jedynie dodatkiem smakowym do piwa, które robi się ze słodu. Podstawowymi składnikami będą więc:
słód – najlepszym wyborem na początek jest słód jęczmienny. Inne opcje to słód pszeniczny lub żytni,
chmiel – dodaje się go dwukrotnie po to, żeby uzyskać aromat i dodać piwu goryczy,
drożdże – zwykle chodzi o produkty tzw. górnej fermentacji, które wpływają na szybszy przebieg procesu warzenia i bardziej wyrazisty smak piwa,
dodatki cukrowe – ekstrakty słodowe, glukoza.
Warzenie piwa z gotowego zestawu
Domowe warzenie piwa można rozpocząć na dwa sposoby. Prostszym będzie zakupiony brewkit, czyli gotowy zestaw do warzenia piwa. Najczęściej znajdziemy w nim chmielony ekstrakt słodowy wyglądający jak gęsty syrop, ale także drożdże wraz z instrukcją przebiegu procesu robienia piwa. Zaletą jest oczywiście skrócenie procesu i mniejsza szansa na to, że coś się nie powiedzie. Alternatywą jest samodzielne zacieranie słodu, czyli kilkugodzinne gotowanie go w odpowiedniej temperaturze. Powstała w wyniku filtracji brzeczka staje się półproduktem do zrobienia piwa.
Fot. AIAC Interactive Agency/Pixabay
Gdzie kupić składniki do zrobienia piwa?
Najlepszym wyjściem jest udanie się do specjalistycznych sklepów piwowarskich lub zakupy online np. w Homebrewing, Twój Browar lub Esencja Smaku. Brewkit kupimy bez problemu w sklepach internetowych.
Warzenie piwa ze słodu krok po kroku
Chociaż można się posłużyć różnymi recepturami i w zróżnicowany sposób dobierać proporcje składników, to każde warzenie piwa ze słodu można ukazać jako powtarzalny proces. Przebiega według schematu, który początkujący piwowar musi poznać:
Zacieranie
Celem tego etapu jest przedostanie się cukru do wody. Zacieramy aż do momentu, gdy jodyna przestanie zabarwiać próbkę słodu (oznacza to jego pełne wykorzystanie). Do podgrzanej w garnku wody dodaje się ześrutowany słód w proporcji 1 kg na 3 l wody. Zacier mieszamy łyżką. Zwykle doprowadza się go do temperatury 65 stopni C i przetrzymuje w niej przez godzinę.
Filtracja
Przeprowadza się ją po to, żeby powstała brzeczka. Wlewa się płyn do fermentatora (wiaderka) wyposażonego w kranik. Rurka pomaga nam sprawdzić, czy piwo robi się klarowne. Mętny płyn z powrotem wlewamy do filtratora, klarowny może znaleźć się w garnku do warzenia piwa.
Warzenie i chłodzenie piwa
Brzeczkę warzymy, gotując przez godzinę. Jest to czas, gdy trzeba dodać maksymalnie trzy dawki chmielu. Po godzinie gotowania chłodzimy płyn do 20 stopni C. Należy dbać o jej sterylność.
Zadawanie drożdży
Schłodzoną brzeczkę przelewamy do fermentatora. Dodajemy drożdże, ale bez mieszania.
Fermentacja
Drożdże sprawiają, że rozpoczyna się tzw. fermentacja burzliwa, ciecz się pieni. Potrzeba kilku dni do jej zakończenia. Postępy sprawdzamy cukromierzem. Po niej następuje fermentacja cicha, gdy piwo dojrzewa w innym, szczelnie zamkniętym fermentatorze (wiaderku). Przez dwa tygodnie piwo osiąga klarowność.
Rozlewanie
Refermentacja polega na przelaniu do innego fermentatora. Dodaje się wtedy do piwa glukozę lub ekstrakt. Całość przelewamy do butelek i kapslujemy – bardzo ważne, żeby naczynia były sterylne.
Historyk oraz ekonomista, kończy doktorat. Zajmuje się copywritingiem, bo ceni sobie kreatywną pracę, niezależność oraz jest ciekawy świata. Tworzy artykuły dla ogólnopolskich tytułów – najczęściej o tematyce biznesu i kultury, ale też życia codziennego. Jego pasje to ekologiczne rozwiązania, zwierzęta i prace w ogrodzie.